Čtvrtek, 19 září, 2024
AktualityFotogalerie

Za pokladem do Drážďan 17. 8. 2024 FOTO a článek

Náš výlet Za pokladem do Drážďan se uskutečnil dne 17. 8. 2024.
Ráno jsme vyjeli před 6:30 vlakem přímým vlakem do Drážďan, byl celkem poloprázdný.

Do Drážďan jsme dorazili s malým zpožděním, a ačkoliv byl vlak v jízdním řádu přímý, museli jsme dvakrát přestupovat. Naše zpoždění bylo asi tři čtvrtě hodiny, pak už nás přivítalo velkoměsto.

V celém městě probíhal právě tento týden hudební festival Canaletto. Jedná se o každoroční tradiční festival hudby, ke kterému se přidružují trhy a který je pojmenován po benátském malíři Canalettovi, který maloval města tak detailně, že se podle jeho obrazů po válce stavěla znovu. A proto i vybombardované Drážďany měly díky tomu možnost se znovu zaskvít ve své předválečné historické podobě.

Po opuštění vlaku jsme pokračovali z nádraží po Prager Strasse směrem na Altmarkt, pak jsme se dále dostali na Theater Platz, který se nachází mezi Semperovou operou a katedrálou Hofkirche. Obdivovali jsme historické budovy a také například průchozí krytý most mezi zámkem a katedrálou.

Dále jsme se podél teras u Labe, jsme se dostali do umělecké haly Lipciusbau. A tam jsme navštívili hlavní cíl naší cesty – putovní výstavu se Svatovítským pokladem nazvanou Fragmenty paměti. Budova prodělala za války těžký osud a byla vybombardována. Prostory, v nichž se nacházela výstava, byly znovu postaveny na půdorysu ruin, které byly zachovány a nově doplněny moderní architekturou.

Výstava byla opravdová nádhera, obdivovali jsme klenoty, které jsme předtím ještě nikdy neviděli, jednalo se o relikvie, busty, relikviáře a další cennosti a obrazy.

Poobědvali jsme v parku z vlastních zásob s výhledem na Labe. Obyvatelé i turisté si zde užívali vodní radovánky.

Naší další a poslední zastávkou byla návštěva galerie Zwinger. Obdivovali jsme nádherné obrazy i přípravy na nové parkové úpravy ve v areálu galerie, kde probíhá dlouhodobá rekonstrukce. Již restaurované části galerie jsou opravdu krásné jedná se o nádhernou barokní architekturu.

Naši mladší členové navštívili místo Zwingeru drážďanskou ZOO, což si v teplém počasí velice pochvalovali.

Domů jsme se vraceli společně večerním vlakem, malí i větší plni zážitků.